Back to Top
Halis Hoca(Ebu HANZALA) Screenshot 0
Halis Hoca(Ebu HANZALA) Screenshot 1
Halis Hoca(Ebu HANZALA) Screenshot 2
Halis Hoca(Ebu HANZALA) Screenshot 3
Free website generator for mobile apps; privacy policy, app-ads.txt support and more... AppPage.net

About Halis Hoca(Ebu HANZALA)

KISA HAYATI
Ebu Hanzala/Halis Hoca, aslen Bingöl'ün Zaza'larından olup 1984 Diyarbakır doğumludur. 1998 yılına kadar doğmuş olduğu Diyarbakır ilinde kalmıştır. Sistemin 2000’li yıllardaki baskılarından ötürü Türkiye’nin birçok farklı ilinde eğitimini tamamlamak zorunda kalmıştır. 2006 yılında evlenmiş ve bir çocuk babasıdır. Eğitim için gittiği Mısır’da 4 yıl 8 ay bir süre kaldıktan sonra geri dönüş yaptığı Türkiye’de 2007 yılından itibaren İslam davetine başlamış ve bu süre içerisinde 6 yıl cezaevinde kalmıştır. 2017 yılı itibarıyla Silivri 9 no’lu cezaevinde tutulmaktadır.

EĞİTİM HAYATI
Tağuti sistemde yaşayan ve bu konuda hassasiyeti olmayan her insan gibi TC'nin Tağuta Kulluğun Modern Mabedleri olan okullarında eğitimini alan Bayancuk, ortaokulun sonuna dek Diyarbakır'da camilerde, bir okul disiplininde verilen eğitim programlarına katılmıştır. Sonradan inanç farklılığından ötürü yollarını ayırdığı fakat o dönemde içerisinde bulunmuş olduğu cemaatin eğitim programı; ilmî olmaktan ziyade topluma bilgi üzere davet yapacak bireyler yetiştirmeye dayalı olduğundan bu süreçte, ilmî olmasa da Kur'an tilaveti, tecvid ve Kur'an ezberi, temel İslami bilgiler, ağırlıklı olarak siyer ve kitap okuma çalışmalarına dahil olmuştur.

GENÇLİK DÖNEMİNDE YAŞANAN HİCRET
Ortaokuldan sonra iki yıllık hicret hayatı yaşamıştır. Bu süre zarfında ilk defa ilmî eğitim almıştır. Bu iki yıllık dönemde farklı illerde eğitimini sürdürmüştür. İlk olarak İslami bir vakfın yaz medresesinde Sarf ilminin temel kitaplarından olan Emsile, Bina ve Maksud kitaplarını okumuştur. Vakıfta Arapça dersleri veren Hocası, Arapça eğitiminden sonra mutlaka hafızlık yapması gerektiğini; hafızlıkla takviye edilmeyen ilmin eksik olacağını, Arapçayı öğrendiği takdirde, hafızlığın çok daha kolay olacağını söyleyerek Ebu Hanzala'yı teşvik etmiştir.

Yaz kursunu tamamladıktan sonra ailece Adana'ya yerleşmişlerdir. O dönem içerisinde bulunduğu cemaatin hocalarından Muş'lu bir ilim adamının yanında eğitimine devam etmiştir. Sarfın temel kitaplarını tekrar ettikten sonra Nahiv'den/Dilbilgisi'den Avamil el-Curcani ve Nahvu'l Vadih'ı; Fıkıh'tan ise Şafii fıkhına ait İbni Kasım'ın, İbadat bölümünü okumuştur. Daha sonra Kayseri'ye taşınmıştır. Babası TC. rejimi tarafından arandığından dolayı sürekli şehir değiştirmek durumunda kalmışlardır.

Kayseri'de, oranın tanınmış hocalarından Mehmed Göktaş Hoca'yla tanışmıştır. Orada bulunduğu süre zarfında Hoca'dan ders almayı talep etmiştir. Göktaş Hoca bu konuda Bayancuk'a çok yardımcı olmuştur. Doğu medreselerinde okutulan usule devam etmek istese de bu, pek mümkün olmamıştır. Hoca'sının yönlendirmesiyle, farklı bir usulle eğitimine devam etmiştir. O dönemde Kur'an'dan üç cüz ezberlemiştir. 29-30 ve farklı surelerin ezberini tamamlamıştır. Kur'an Arapçasından dersler görmüştür. Bakara suresinin tamamını ve ezberlediği bölümlerin kelime-kelime Arapçasını Hoca'sının yanında okumuştur. Hoca'sının yönlendirmesiyle farklı dallarda bir hayli kitap okuma imkanı bulmuştur.

BASKI DÖNEMİ İLE GELEN DÖRT DUVAR ARASINDAKİ İLİM YOLCULUĞU
Halis Bayancuk daha sonraları İstanbul'a taşınmış ve yaklaşık bir yıl kalmıştır. İkamet ettiği apartmanda Doğu'nun tanınmış mollalarından bir hoca efendiyle komşuluk etmiştir. İslami kesime olan baskılar yoğunlaştığından ve beraber yaşadığı kişilerin çoğu rejim tarafından arandığından, sürekli dört duvar arasında kalkmak zorunda kalmıştır. Bu sürede Molla Enver'den ders almıştır. Bayancuk, Enver Hocaefendi'nin usulünün çok farklı olduğunu beyan etmiş ve şu ana kadar usul olarak en fazla istifade ettiği hocanın, kendisi olduğunu söylemiştir.

Bu dönemde hızlı bir şekilde geçmiş kitapları tekrar ettiği gibi Nahiv'den Şerhu'l Muğni kitabını okumuştur. Daha ziyade Kur'an-ı Kerim üzerinde tatbik yapmış. Şafii fıkhına burada devam etmiştir.

Similar Apps

Kıblegâh: Namaz Vakitleri

Kıblegâh: Namaz Vakitleri

0.0

Kıblegâh Uygulaması, Namaz Vakitleri'ni takip etmenizi ve Kıble yönünü bulmanızı sağlar. Namaz...

Tevhid Gündemi

Tevhid Gündemi

0.0

tevhidgundemi.com Mobil Cihazınızda!Türkiye’nin en güvenilir haber sitelerinden olan Tevhid Gündemi, tevhidgundemi.com sitesindeki...

Tevhid Meali

Tevhid Meali

0.0

Kullarına nur, hidayet, rahmet, şifa, şeref, izzet, ruh, güçlü bir delil, ayetleri...

Tevhid Dergisi

Tevhid Dergisi

0.0

Tevhid Dergisi Android Uygulaması...

Tevhid Dersleri

Tevhid Dersleri

0.0

Bizler Allah’ın kendilerine hidayet bahşettiği, dinine hizmete muvaffak kıldığı, günahlarından korkan ve...